Hyvinvointia kuntalaisen arjessa

lapset koulutiellä

Mira heräsi auringon valoon hetkeä ennen kellon soittoa: ihana kevätaamu! Hän nousi ja katsoi ulos keittiön ikkunasta ulkona kisailevia vihreän eri sävyjä.

Kunnan kaavoittaman asuntoalueen sekä rakentaman infrastruktuurin keskelle oli jätetty erikseen suunniteltu viheralue. Se keräsi lähialueen linnut pitämään aamukonserttiaan. Tämä oli päivän paras hetki olla pieni tovi yksin omien ajatustensa kanssa ja nauttien kevätaamun valosta, väreistä ja äänimaisemasta.

Mira pesi kasvonsa vesilaitoksen mahdollistaman palvelun avulla ja laittoi kahvin tippumaan. Aamuvalmistelut sujuivat nopeasti, sitten lasten herätys, pukeminen ja kohti päivän seikkailuja. Onneksi Liisi oli jo kolmasluokkalainen ja pääsi pyörällä – kunnan rakentamaa pyörätietä pitkin itse kouluun. Koulun opetuspalvelut tuottaa kunta.

Matti ja Ville olivat vielä kunnan päiväkodissa ja kulkivat sinne Miran kanssa autolla.

Kunta on suunnitellut ja rakentanut joukkoliikenteen käytön tuen. Jätettyään lapset päiväkotiin Mira suuntasi siis autollaan kohti liityntäparkkipaikkaa ja hyppäsi bussin kyytiin. Tätä liikennemuotoa kunta suunnittelee ja tukee.

Pysäköintiongelmat oli tämän päivän osalta ratkaistu. Bussissa oli hetki aikaa mietiskellä päivän ohjelmaa.

Töissä olisi muutama kokous ja kirjoitustöitä. Ai niin! Miran pitäisi päivän aikana muistaa varata ajat Villen kolmivuotisneuvolaan ja Liisille suuhygienistin tarkastukseen – näitä kumpaakin palvelua kunta järjestää ja tuottaa.

Mira mietiskeli myös lasten päivää. Liisillä oli tänään luokan retki uimahallille uimakouluun.  Onneksi hän muisti huolehtia uimakamat mukaan. Pojilla olisi retki Kulttuuritalolle lasten kevätkonserttiin yhdessä koko päiväkodin kanssa. Nämä kaksi myös kunnan tuottamia palveluja.

kävelyreitti luonnossa

Miraa hymyilytti. Lapset olivat jo etukäteen iloinneet päivän ohjelmasta ja pojat varsinkin. He olivat laulaneet ja esittäneet Kalikat ja Palikat -ryhmän ohjelmistoa Miralle koko edellisen illan.

Varsinainen show jo ennakkoon, joten mitähän mahtoi olla luvassa tänä iltana esityksen jälkeen. Onneksi Janne tulisi illaksi työmatkalta kotiin ja olisi jakamassa tätä iloa. Itseasiassa se jäisikin etupäässä Jannen nautittavaksi sillä he olivat sopineet, että Miralla osallistuisi tänään kunnan ostopalveluina rahoittamalle villivihannesretkelle ja Janne hoitaisi kotiasiat ja ”sortin sakin”.

Mira nautti jo etukäteen ajatuksesta kuinka voisi täydentää perheen makumaailmaa luonnon omilla antimilla. Jatkossa voisi kunnan omistamille ja ylläpitämille alueille suunnatuilla metsäretkillä opastaa myös omia lapsiaan löytämään herkulliset aarteen lähiluonnosta. Hyvä fiilis ja mukava päivä tulossa!

Maija Mäkinen

Kirjoittaja toimii hyvinvointikoordinaattorina Kangasalan kaupungissa. Kirjoitus on osa Pirkanmaa 2021 -valmistelun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen blogitekstien sarjaa. 

 

Lisälukemista:

Vesistöjen äärellä, hyvinvoinnin lähteillä

Esteetön ympäristö mahdollistaa kuulo- ja näkövammaisten omatoimisen arjen

Kiinnostava ja vihreä lähiympäristö innostaa liikkumaan

Vartti kulttuuria päivässä pitää mielen virkeänä

Pirkanmaa 2021 on mukana 100 minuuttia taidetta -kampanjassa